Neofelis nebulosa

pantera mglista

Neofelis nebulosa

pantera mglista

Nazwa tej pantery pochodzi od wyjątkowych rozet, które ozdabiają jej ciało, kształtem przypominając chmury. Inna nazwa, mniej atrakcyjna, to pantera szara.

Wygląd

Umaszczenie tych kotów ma przeważnie siwy odcień, ale zdarzają się też osobniki rdzawe i żółtawe. Plamki, paski i kropki zdobiące ich ciało są zawsze koloru czarnego. Każda pantera ma charakterystyczne paski, które biegną poziomo od kącików oczu i zdobią pyszczek, oraz czarne uszy.

Łapki ma krótkie i szerokie, z wyraźnie dłuższymi tylnymi kończynami. Pantery mgliste są rekordzistami wśród kotów, jeżeli chodzi o proporcjonalną długość górnych kłów – dochodzi ona nawet do 5 cm. Wyjątkowość ich szczęk polega też na największym kącie otwarcia. Rozpiętość ta wynosi 100 stopni – dla porównania, lew może otworzyć pysk, tworząc kąt 65 stopni.

Bardzo długi ogon pomaga panterze szarej balansować ciałem na drzewach. Koty te używają go nawet do chwytania gałęzi niczym małpy, dla większej stabilności. Kolejną cechą przystosowawczą do skakania po drzewach jest brak połączenia między kością łokciową i promieniową przedramienia, co zapewnia większą ruchliwość stawów. Schodzenie z drzewa głową w dół i zwisanie na tylnych łapach z gałęzi nie stanowi dla nich problemu.

Zachowanie

Pantery mgliste to koty azjatyckie mieszkające w leśnych i górzystych terenach. Bardzo dobrze poruszają się po drzewach i są świetnymi pływakami. Odpoczywają i jedzą, siedząc na gałęziach, ale potrafią też przemierzać spore odległości po ziemi. To najmniejszy i najbardziej prymitywny gatunek ze wszystkich wielkich kotowatych. Oznacza to, że wszystkie duże koty pochodzą właśnie od niego.

Pantery mgliste są aktywne zarówno w dzień, jak i w nocy. Polują na ptaki, małpy i wiewiórki, ale też na jelenie i dzikie świnie. Te koty potrafią polować będąc zarówno na ziemi, jak i w koronach drzew.

Szare pantery rozmnażają się głównie od grudnia do marca, ale nie mają ściśle określonego terminu godów. Co ciekawe, ze względu na charakterystyczną budowę ciała, ciąża jest u nich bardzo słabo widoczna. Z reguły rodzą się dwa kociaki, ale może być ich nawet pięć. Maluchy stają się samodzielne po 10 miesiącach od urodzenia.

Trudno jest jednak rozmnażać je w niewoli, gdyż zachowują się bardzo agresywnie wśród nieznanych przedstawicieli własnego gatunku. Zapoznawanie kociaków, zanim osiągną wiek dojrzałości, daje rezultat w postaci obniżenia poziomu agresji podczas godów. Dzięki tej technice samice mają większe szanse na przeżycie tego okresu.

Pantery mgliste potrafią stworzyć więź z człowiekiem, który wychowywał je od kociaka. Witają się z nimi przyjaźnie, ale żaden inny człowiek nie jest w stanie zdobyć ich zaufania.

Zagrożenia

Nie wiadomo, jak wiele panter żyje na wolności. Wiadomo jednak, że ich populacja spada i jest bliska zagrożeniu wyginięciem, bo tubylcy widują je coraz rzadziej. Mimo tego, że są prawnie chronione, władze nie pociągają do odpowiedzialności kłusowników. Największym zagrożeniem dla panter mglistych jest wycinka lasów oraz handel mięsem, skórą i kośćmi.

Autor: Małgorzata Banaszkiewicz

kot pustynny
Felis margarita
ocelot nadrzewny - margaj
Leopardus wiedii
lampart plamisty
Panthera pardus

jak możesz pomóc

Wesprzyj nas

Jeśli chcesz pomóc nam ratować zagrożone gatunki kotów, możesz wpłacić darowiznę. Sam ustal kwotę, którą wpłacisz w imię ochrony tych pięknych zwierząt. W ramach podziękowania za darowiznę minimum 10 zł otrzymasz od nas kod, uprawniający do pobrania jednej z setek tapet na komputer i telefon.

wesprzyj fundację