Leopardus geoffroyi

ocelot argentyński

Leopardus geoffroyi

ocelot argentyński

Wygląd

Ocelot argentyński to mały, jasny kot w czarne kropki. Kolor futra może być siwy lub płowy, a kropki pokrywają całe ciało. Na klatce piersiowej łączą się w poziome paski, a na ogonie w pierścienie. Futro jest krótkie i szorstkie w dotyku.

Zaobserwowano osobniki melanistyczne, czyli prawie całkiem czarne. Ta aberracja genetyczna wydaje się dość mocno rozprzestrzeniona wśród ocelotów argentyńskich.

Zaokrąglone na końcach uszy są z tyłu czarne i mają białą kropkę na środku.

Na czole oceloty argentyńskie mają przynajmniej 4 paski biegnące pionowo od oczu w górę.

Wokół oczu argentyńskie oceloty mają białe futerko, tęczówki są brązowe lub zielone, a źrenice wąskie. Biegną od nich czarne paski, wyglądające jak strumienie łez.

Wydaje się, że koty ze wschodniej Argentyny, Brazylii i Urugwaju są największe spośród wszystkich ocelotów argentyńskich.

Zachowanie

Ocelot argentyński jest gęsto rozlokowany w subtropikalnych lasach południowej Ameryki. Potrafi jednak zadomowić się też na sawannach, pół-pustyniach, a nawet obszarach silnie zmienionych przez człowieka.

Ten ocelot z południowej Ameryki nie różni się od innych swoim samotniczym trybem życia. Terytoria samic czasem się nakładają na siebie, za to samce wolą mieć więcej prywatności i większe tereny. W niewoli potrafią przebywać bezkonfliktowo na tym samym wybiegu, opiekując się sobą nawzajem.

Oceloty zaznaczają swój dom zapachem, na przykład poprzez drapanie drzew. Komunikują się też za pomocą dźwięków, takich jak bulgotanie, syczenie i warczenie.

Oceloty argentyńskie odpoczywają w gęstej roślinności i w pustych drzewach.

Aktywne są głównie nocą i najczęściej przebywają na ziemi, mimo swoich świetnych zdolności wspinaczkowych. Wykorzystują natomiast swoje pływackie umiejętności, pokonując nawet bardzo rwące rzeki.

Obawiają się go wszelkie małe ssaki, ptaki, gady i płazy. Ocelot argentyński poluje na wszystko, co jest w zasięgu jego możliwości, wykorzystują zasadzkę.

Ocelot ten występuje na terenach, które zamieszkują także inne dzikie koty. Rezultatem jest mieszanie się genów ocelotów argentyńskich z innymi podobnymi rozmiarem kotami.

Samice osiągają dojrzałość, gdy kończą półtora roku, a samce w wieku dwóch lat. Niektóre osobniki są aktywne płciowo już w okolicach dwunastego miesiąca życia.

Małe kotki rodzą się ślepe i cętkowane. Po mniej więcej dwóch tygodniach można spodziewać się, że maluchy zaczną otwierać oczy i zwiększać swoją aktywność.
Samice opuszczając legowisko, zasłaniają kocięta liśćmi, by zwiększyć ich bezpieczeństwo.

Małe oceloty argentyńskie zaczynają wychodzić z bezpiecznego schronienia, gdy mają 35-45 dni. Zaczynają wtedy zabawę z mamą i rodzeństwem.

Zagrożenia

Jako jeden z niewielu gatunków kota, ocelot argentyński ma stabilną populację. Nie rośnie ani nie spada. Mimo to ocelot argentyński cierpi z powodu karczowania lasów, w których przebywa, pod pola uprawne.

Oceloty argentyńskie są zabijane przez farmerów w odwecie na zjadanie drobiu sprzed nosów właścicieli. Kiedyś, były jednymi z najczęściej zabijanych na futra dzikich kotów. Dziś często giną pod kołami samochodów i są zabijane przez domowe psy.

Ludzie czasem łapią oceloty argentyńskie na cele handlu zwierzętami przeznaczonymi na domowych pupili i do tworzenia hybrydowej rasy kotów safari.

Oceloty argentyńskie giną od chorób przenoszonych przez zwierzęta domowe i są czasem zabijane przez pumy, lisy i duże ptaki drapieżne.

Dziś oceloty argentyńskie są chronione na całym obszarze występowania.

Autor: Małgorzata Banaszkiewicz

kot pustynny
Felis margarita
ocelot nadrzewny - margaj
Leopardus wiedii
lampart plamisty
Panthera pardus

jak możesz pomóc

Wesprzyj nas

Jeśli chcesz pomóc nam ratować zagrożone gatunki kotów, możesz wpłacić darowiznę. Sam ustal kwotę, którą wpłacisz w imię ochrony tych pięknych zwierząt. W ramach podziękowania za darowiznę minimum 10 zł otrzymasz od nas kod, uprawniający do pobrania jednej z setek tapet na komputer i telefon.

wesprzyj fundację