Puma yagouaroundi

jaguarundi amerykański

Puma yagouaroundi

jaguarundi amerykański

Znany jako najbardziej kolorowy kot, gdyż umaszczenie tego uroczego drapieżnika waha się między szarym i czerwonym, niezależnie od miejsca, w którym żyje dany kot. Odcienie mogą znacznie różnić się między sobą i mieszać.

Wygląd

Jaguarundi bywają mylone z łasicami, przez podobieństwo proporcji ciała. Oba gatunki mają krótkie łapki, długą szyję i wydłużony pysk.

Koty bywają lisio rude, kasztanowo-brązowe, ale też żółte, siwe i czarne. Mogą mieć jaśniejszy pysk i wszystkie mają siwe końcówki włosów oraz krótką i błyszczącą sierść. Nie mają jednak żadnych znaczeń, w przeciwieństwie do większości kotów, a jednolitą sierść – z nielicznymi wyjątkami.

Mają bardzo szeroki nosek i malutkie, okrągłe uszka. Bardzo długi i puszysty ogon pomaga im we wspinaczce na drzewa.

Zachowanie

Jaguarundi występują w Ameryce środkowej, północnej i południowej, ale nie są dokładnie zbadane ze względu na swoją płochliwość. Zamieszkują sawanny, przeróżne lasy, a także bagna i brzegi zbiorników wodnych. Preferują raczej otwarte tereny niż gęstą roślinność. Potrafią też świetnie pływać, dlatego lubią podmokłe tereny.

Jaguarundi jest aktywny tylko w dzień, a w nocy śpi, ukryty w koronach drzew. Dzięki temu ogranicza swój kontakt z aktywnymi nocą ocelotami i margajami. Nie jest w stanie jednak uniknąć konkurencji z tymi drapieżnikami i często pada ich ofiarą. Na terenach, gdzie występują razem, to ocelot ma większą populację.

Poluje na małe gady, gryzonie i ptaki. Czasem skusi się na większą zdobycz, jak królik, albo na wegetariańską rybkę. Poluje, mając cztery łapy na ziemi lub w powietrzu, gdyż potrafi skoczyć na dwa metry wzwyż i złapać beztrosko lecącego ptaka.

Mimo że lubi samotne życie i własny kawałek terenu, nie jest agresywny w stosunku do przedstawicieli swojego gatunku. Potrafi spędzać czas z innym kotem, gdy ma na to ochotę. W stosunku do ludzi, jaguarundi są płochliwe i nieśmiałe.

Jaguarundi znaczą teren moczem i drapaniem podłoża. Nie mają sezonu godowego. Samice kuszą samców odpowiednim zapachem w trakcie najlepszej zdolności do zajścia w ciążę. Rozmnażanie w przypadku obu płci jest możliwe około trzeciego roku życia.

Matka wybiera na legowisko gęstą trawę, jaskinię lub pusty pień drzewa i tam na świat przychodzą małe jaguarundki. Różnokolorowe kocięta mają plamki na spodniej części ciała i przez miesiąc nie opuszczają kryjówki wybranej przez kotkę. Są ciekawe mięsnego pokarmu już w trzecim tygodniu życia, a całkowicie odrzucają mleko matki około szóstego tygodnia.

Jaguarundi potrafi wydobyć ze swojego smukłego ciała kilkanaście różnych wokalizacji od mruczenia i gwizdania po ujadanie. Potrafią się nawoływać, witać, a także ostrzegać.

Zagrożenia

Jaguarundi są przydatne ludziom, jako że polują na szczury, myszy i króliki, które są szkodnikami. Dlatego ludzie raczej nie polują na nie celowo. Zdarza się jednak, że wpadają w ludzkie pułapki zastawione na inne gatunki zwierząt.

Największym zagrożeniem jest dla nich utrata terenów i zdobyczy. Gęstość populacji jest rzadka, od 0,05/km2 do 0,2/km2 w najobfitszych miejscach. Mimo przystosowania do zróżnicowanego terenu, nawet w pobliżu ludzi, nie jest łatwo zobaczyć jaguarundi na wolności. Zdarza się, że ludzie udamawiają jaguarundi, ze względu na jego łagodny charakter, łowność i rozmiar niewiele większy od kota domowego.

Jaguarundi jest pod ochroną na większości terenów występowania, mimo to jego populacja spada.

Autor: Małgorzata Banaszkiewicz

kot pustynny
Felis margarita
ocelot nadrzewny - margaj
Leopardus wiedii
lampart plamisty
Panthera pardus

jak możesz pomóc

Wesprzyj nas

Jeśli chcesz pomóc nam ratować zagrożone gatunki kotów, możesz wpłacić darowiznę. Sam ustal kwotę, którą wpłacisz w imię ochrony tych pięknych zwierząt. W ramach podziękowania za darowiznę minimum 10 zł otrzymasz od nas kod, uprawniający do pobrania jednej z setek tapet na komputer i telefon.

wesprzyj fundację