Panthera onca

jaguar amerykański

Panthera onca

jaguar amerykański

Jego względna siła nacisku szczęk (tzw. BFQ) wynosi 137 i jest to najwyższy wynik wśród wszystkich kotowatych. BFQ liczy się, dzieląc bezwzględną siłę szczęk przez masę zwierzęcia. Jaguar jest w stanie przegryźć żółwią skorupę jak człowiek orzeszka pistacjowego. Słowo jaguar w języku portugalskim oznacza bestię.

Wygląd

Jaguar to największy kot Ameryk. Wyglądem bardzo przypomina lamparta, żyjącego w Afryce i Azji. Można je odróżnić jednak nie tylko po miejscu występowania, ale też po budowie i umaszczeniu. Jaguar jest delikatnie masywniejszy, ma krótsze łapy i ogon oraz większe rozety z kilkoma kropkami pośrodku.

Sierść może mieć odcień od żółtego aż po rdzawy, a każdy kot ma znaczenie na uchu w postaci ciemnej plamy z jaśniejszym środkiem. Wszystkie koty mają też kropki na pyszczku, ogonie i na całej spodniej części ciała.

Występują zarówno osobniki melanistyczne, jak i albinistyczne, czyli prawie całkiem czarne i białe. Z czego te ostatnie są ekstremalnie rzadkie.

Jaguary uważnie patrzą na świat złotymi lub żółtymi tęczówkami.

Zachowanie

Jaguar upodobał sobie wodę, więc można się go spodziewać w okolicach bagiennych, przy brzegach zbiorników wodnych i w okresowo zalewanych lasach. Nie lubi otwartych przestrzeni, za to doskonale potrafi wtopić się w leśną grę światła i cienia. Jaguar chowa się w zaroślach oraz odpowiednio dużych jaskiniach, by odpoczywać. Robi to zarówno w dzień, jak i w nocy, przeplatając z okresami aktywności.

Poluje głównie z ziemi, polegając na swoich niesamowicie silnych szczękach, którymi przegryza szyję lub czaszkę ofiary. Lubi też polować w wodzie, gdzie zabija ryby, kapibary, a nawet kajmany. Jaguar wabi ryby ogonem, uderza nim o taflę wody i łapie wodne stworzenia jedną łapą.

Potrafi zabić ofiarę, skręcając jej kark przy uderzeniu o ziemię i stosuje nadrzewne zasadzki, gdyż ma duże zdolności wspinaczkowe. Skacze na ofiarę, która przechodzi pod gałęziami i często zaciąga ją na drzewo. Zasadniczo preferuje duże zwierzęta kopytne, ale jego dieta jest urozmaicona. Nie pogardzi gadami, ptakami, rybami, jajkami czy wszelkiej maści małymi ssakami.

Jaguary nie mają określonego sezonu godowego, samice wzywają samców za pomocą sygnałów dźwiękowych i zapachowych, gdy są gotowe by wychować kociaki. Związek jaguarów trwa od czterech do pięciu tygodni. Para żyje wtedy wspólnie, dzieląc się terytorium, zdobyczą i spędzając czas na kopulowaniu. Po tym czasie ich burzliwy związek się rozpada, ale po stu dniach rodzą się owoce ich miłości.

Maluchy otwierają oczy już po 3 lub nawet po 13 dniach. Przez pierwsze tygodnie życia żywią się wyłącznie mlekiem, by w wieku około 4 miesięcy przejść na dietę mięsną. Samiczki szybciej się usamodzielniają, opuszczając terytorium matki.

Kociaki wydają się łatwe do oswojenia przez człowieka, ale gdy skończy się wiek dojrzewania i młode jaguary poznają już swoją siłę, stają się niebezpieczne nawet dla opiekunów.

Te wielkie koty zaznaczają teren moczem i śladami pazurów na drzewach. Jaguary dzielą tereny z pumami, jednak rzadko dochodzi między nimi do konfliktów, gdyż koty wolą się unikać. Samce jaguarów najczęściej walczą o prawo do zapłodnienia samicy.

Zagrożenia

Polowanie na jaguary jest zabronione, ale nielegalne kłusownictwo jest dla nich jednym z zagrożeń, chociaż nie największym. Poważniejszą groźbę dla gatunku stanowi utrata terenów, na których może swobodnie funkcjonować.

Jaguarom nie jest też obcy odwet za zabijanie zwierząt hodowlanych i zmniejszanie dostępnej puli ofiar przez polujących na dziczyznę. Ich kości zastępują też te tygrysie w tradycyjnej medycynie naturalnej, a popyt na jego pazury i kły jest znaczny.

Dorosłe koty nie mają naturalnych wrogów, jedynie kociaki mogą zostać zabite przez ogromne węże, kajmany lub dojrzałe samce jaguara. Mimo to gatunek jest bliski zagrożenia wyginięciem, a jego populacja spada.

Autor: Małgorzata Banaszkiewicz

kot pustynny
Felis margarita
ocelot nadrzewny - margaj
Leopardus wiedii
lampart plamisty
Panthera pardus

jak możesz pomóc

Wesprzyj nas

Jeśli chcesz pomóc nam ratować zagrożone gatunki kotów, możesz wpłacić darowiznę. Sam ustal kwotę, którą wpłacisz w imię ochrony tych pięknych zwierząt. W ramach podziękowania za darowiznę minimum 10 zł otrzymasz od nas kod, uprawniający do pobrania jednej z setek tapet na komputer i telefon.

wesprzyj fundację